Pengenalan


Hospital Sarikei Lama

    Hospital Sarikei yang pertama dibina pada tahun 1961 terletak di Jalan Repok. Pada awal pembukaannya, ia hanya dilengkapi dengan 40 buah katil dan telah dirasmikan oleh Encik Leong Ming Tak, Pengerusi Majlis Daerah Sarikei pada 22 Disember 1962.

Hospital Sarikei Lama

        Pada tahun 1974 Wad Bersalin telah dibina dan pada tahun 1982 jumlah katil telah bertambah kepada 108 buah katil. Semenjak dari mula hospital ini beroperasi, ia telah banyak memberi perkhidmatan kepada penduduk Bandar Sarikei dan daerah-daerah berdekatan dan merupakan hospital rujukan bagi 4 buah pusat klinik kesihatan dan 16 buah klinik desa.

Hospital Sarikei (2006 – sekarang)

hmain

         Hospital Sarikei yang baru terletak di Jalan Rentap, iaitu kira-kira 6km dari pusat bandar. Ia mula dibina pada 1 Julai 2001 dan tanggal 15 Februari 2006 merupakan tarikh bermulanya hospital yang baru ini beroperasi dengan rasminya. Hospital ini merupakan merupakan pusat rujukan kesihatan yang dilengkapi dengan pelbagai infrastruktur yang lebih moden dan terkini.

Dengan keluasannya yang merangkumi 38 hektar, hospital ini dilengkapi dengan Kompleks Perubatan, Blok Perubatan, Blok Kediaman Kakitangan, Asrama Jururawat, Bangunan Perkhidmatan Sokongan, Gelanggang Permainan, Tempat Letak Kereta dan Tempat Mendarat Helikopter.

         Hospital ini dilengkapi dengan 212 buah katil, namun di awal pembukaannya, hanya 112 buah katil sahaja beroperasi. Hospital ini dirancang di masa akan datang dapat menampung sebanyak 268 buah katil. Kini Hospital Sarikei telah beroperasi dengan 182 buah katil.

Print Friendly, PDF & Email